KDAJ JE ČAS ZA SAMOSTOJNO POSLOVNO POT?

KDAJ JE ČAS ZA SAMOSTOJNO POSLOVNO POT?

Današnje besede so namenjene vsem, ki razmišljate o lastni poti oziroma ste tik pred vstopom v poslovni svet. Veliko me sprašujete kje sem našla pogum, da sem šla na svoje in se javno izpostavila kot medij. Ogromnokrat mi zastavite vprašanje kdaj je pravi čas za zagon lastnega podjetja/posla. Dragi moji, ničesar ne morete prehiteti. Posel vas bo našel, ko boste nanj pripravljeni. Zgodilo se bo ob pravem času. Kar ne pomeni, da doma sedite in čakate na čudež. Stremite za sanjami in si prizadevajte za spremembe.

 denarFoto: splet.

Kdaj pa je pravi čas za samostojno poslovno pot? Odvisno od vsakega posameznika. Osebno sem se na samostojnost pot intenzivno pripravljala skoraj tri leta. To so bila leta jamranja in bentenja, da to ni to in hkrati zatrjevanja, da je medijstvo tisto, kar bi morala početi. Non stop sem poslušala: »Počakaj!«, »Bodi potrpežljiva!«, »Raje si poišči službo v svoji stroki, kot zgodovinarka!« … Občutek sem imela, da se vrtim v krogu in da bom za vedno obsojena na tri parcialne službe. Nisem in nisem zbrala dovolj poguma, da bi uresničila svoje sanje. Nič ni šlo po načrtu. Nič se ni uresničilo. Zdelo se mi je, da so me zgoraj popolnoma pozabili ali, da me najmanj ignorirajo. Vendar temu ni bilo tako. Vse me je usmerjalo v pravo pot. Roko na srce, samostojnega podjetja ne bi odprla, če ne bi dobila brce v rit. Avtorski pogodbi je dokončno odklenkalo. Na izbiro sem imela le samostojno poslovno pot.

Kljub zbegani situaciji in nepredvidljivim dogodkom, sem na koncu tunela zagledala lučko. Končno bom delala to, za kar sem poklicana. Pa vendar,  podjetje sem odprla šele februarja 2014 in vse do konca oktobra, sem še vedno poleg medijstva, delala na radiju in televiziji. Popolnoma na svojem sem od novembra. Želim vam povedati, da ne bi mogla ničesar preskočiti ali prehiteti ali izsiliti. Potrebovala sem zaledje, finančno zaledje dveh služb, da sem se opogumila in 30.10.2014 oddelala zadnji radijski termin. Moram imeti za vsaj tri mesece prispevkov, sem si ponavljala in se tolažila, da bom podjetje zaprla, če ne bo šlo. Zdaj mi ni žal, da sem se opogumila in sem samostojna podjetnica, kljub temu, da biti na svojem v resnici prinese veliko več dela kot bi si človek mislil. Za vse si sam. Sam skrbiš za svoj posel in podjetje. Postaneš sam sebi tajnica, tržnik in izvajalec del. Nikogar ne moreš več kriviti za svoj neuspeh, nikomur se ne moreš pritoževati. Uspešen si toliko, kolikor verjameš vase in v svoj posel!

To je moj primer. Vaša pot je lahko popolnoma drugačna. A vedite, vaših želja ne bo izpolnjeval nihče drug kot vi sami in vaše poti ne bo prehodil nihče drug, kot vi. Kljub vsem obveznostim, ki jih imate trenutno v življenju, lahko opravljate svoje poslanstvo. Kaj vam na obraz nariše nasmeh? Kaj vas osrečuje? Kaj vam prinaša notranje zadovoljstvo in izpopolnitev? Kaj bi počeli v življenju, če ne bi imeli nikakršnih omejitev?

Medij Urška Puš na facebooku: Medij Urška Puš

Članek je objavljen tudi na portalu Moia.in.

Deli to objavo

Dodaj odgovor