Znani Slovenci kuhajo za prste obliznit! Urška Puš – tiramisu brez laktoze in jajc

Znani Slovenci kuhajo za prste obliznit! Urška Puš – tiramisu brez laktoze in jajc

Urška Puš je medij in zagotovo ste že slišali zanjo in za njeno podjetje Dotik onostranstva. Urška se je prijazno odzvala našemu povabilu in tako je prva znana Slovenka, ki bo z nami delila svoj najljubši recept.

Urška se je odločila, da nam zaupa recept za njeno najljubšo sladico, tiramisu brez laktoze in jajc, o katerem je zapisala:” Tiramisu delam v kozarcih, da ni nepotrebne packarije in še lepše izgleda. Sladica je silno enostavna in hitra za pripravo. Sama sem ga začela delati brez jajc v času nosečnosti in mi veliko bolj odgovarja. Je sladica kompromisov, kjer se lahko spreminja količino in sestavine po želji.”

Če ste tudi vi navdušeni nad tiramisujem in sladicami v kozarčkih, ali pa iščete sladico, ki ne vsebuje laktoze in/ali jajc, potem si le oglejte Urškin recept in ga seveda tudi preizkusite, saj je naravnost za prste obliznit (sem preverila)  !

Tiramisu brez laktoze in jajc po receptu Urške Puš. Foto: Urška Puš.

Za tiramisu brez laktoze in jajc po receptu Urške potrebujete

Za 6-8 oseb oz. porcij:

  • 500 g maskarpone  (brez laktoze)
  • 500 ml sladke smetane (brez laktoze)
  • paket piškotov lady fingers  oz. piškotov po želji (brez jajc)
  • 1 liter vroče turške kave
  • rum (količina po želji )
  • okoli 250g jagod in/ali borovnic (lahko tudi malin)
  • 2 ščepa rjavega sladkorja
  • nekaj kapljic vaniljeve arome (ekstrakt)
  • čokolado v prahu ali črno čokolado

Potrebovali pa boste tudi:

  • manjšo, širšo posodo za kuhanje kave
  • servirne kozarce
  • penavko
  • žlico
  • skledo za pripravo mase
  • električni mešalnik

Urška tiramisu brez laktoze in jajc naredi takole

Najprej si pripravim vse sestavine, da imam vse na pultu in ne skačem naokoli med pripravo. Skuham kavo. Rada imam močno turško kavo, katero skuham v manjši široki posodi, kjer bom lahko brez težav pomakala piškote. V še vročo kavo zlijem rum, približno pol decilitra.
Piškote namakam v vreli kavi. Malo sicer počakam, da se kavna usedlina posede, potem pa na penovko naložim 4 piškote in jih samo potopim v kavo ter jih takoj položim v kozarec.

V posodi z električnim mešalnikom zmešam mascarpone, šcep sladkorja in par kapljic vanilijeve arome. V drugi posodi stepem sladko smetano, kateri dodam sčep rjavega sladkorja. Približno pol smetane dodam mascarponeju in počasi nežno premešam z lopatko.

V kozarec, na piškote, namočene s kavo, lahko položim par jagod, ki jih narežem na poljubno velike koščke in/ali borovnic in na sadje dodam veliko jedilno žlico mase (mascarpone in smetana). Na to spet naložim jagode in prelijem s čajno žličko skuhane kave. Po vrhu dodam smetano.

Foto: Urška Puš.

Vanjo zapičim še en piškot, na pol namočen v kavo in čez naribam črno čokolado ali potresem s čokolado v prahu.

Foto: Urška Puš.

Tiramisu se mora obvezno malce shladiti. Pozimi dam kozarce na zunanjo okensko polico, poleti v hladilnik. V obeh primerih kozarce pokrijem z alu folijo, da se smetana ne navzame vonja hrane v hladilniku.

Foto: Urška Puš.

Prijetno sladkanje!

Tu pa je še povezava, kjer si lahkoprebereš kaj več: https://oblizniprste.si/znani-slovenci-kuhajo-za-prste-obliznit/urska-pus-tiramisu-brez-laktoze-in-jajc/

 

Deli to objavo

Dodaj odgovor